lauantai 4. maaliskuuta 2017

Taysin osastojaksolla

Tulimme keskiviikkona sovitusti Taysiin lasten tarkkailuosastolle Hildan kanssa. Tarkoituksena oli seurailla Hildan vointia ja selvitellä syitä yöhuudoille sekä samalla keskustella refluksiasioista. Kävi kuitenkin niin, että täällä ollessamme Hilda sairastui virusinfektioon. Hän on keskiviikosta lähtien käytännössä nukkunut lähes koko ajan heräillen huutamaan tasaisin väliajoin. Onneksi hän sentään on alkanut itse syödä maitonsa ja herää sitä vaatimaan.

Olin lukenut refluksilasten palstalta facebookista sekä muualta netistä, että Nexium on aiheuttanut monilla kurkkukipua ja syömättömyyttä. Otin tämän puheeksi lääkärin kanssa, ja kokeilemme nyt olla ilman Nexiumia. Nyt on vain vaikea sanoa mistä Hildan syömättömyys johtui. Voiko flunssa oireilla jo viikkoa aiemmin tällä tavoin?

Meitä yritettiin kovasti saada jättämään Hilda yksin osastolle, jotta olisimme saaneet itse nukkua rauhassa kotona ja kerätä voimia, mutta valitettavasti aiempien huonojen kokemustemme perusteella tämä oli meille mahdoton ajatus. Edellisen infektion aikana suostuin nukkumaan toisessa huoneessa ja vannotin hoitajia herättämään minut, jos jotain ihmeellistä tapahtuu. Aamulla herättyäni minulle kerrottiin, että Hilda on saanut morfiinia, koska ei ollut rauhoittunut. Koko päivän hän oli ollut rauhallinen minun tai isänsä kanssa, joten missään nimessä hänen vointinsa ei olisi vaatinut niin kovaa lääkettä. Silloin päätin, etten enää ikinä jätä Hildaa yksin.

Sen sijaan kysyin silloin voisiko Hilda saada Ventolinea, koska hänen hengityksensä vinkui ja oli työlästä. Oireet olivat samanlaiset, kuin vuoden iässä astmadiagnoosin saaneella esikoisellani aikanaan. Minulle vastattiin, ettei sitä nykyisin enää anneta. Tällä kertaa kuitenkin Hildalle aloitettiin Ventoline-lääkitys, ja hän on hyötynyt siitä silminnähden. Kerroin lääkärille edellisestä kokemuksesta ja kysyin onko Ventolinessa ikäraja, kun Hilda ei viimeksi sitä saanut. Hän vastasi, että on epäselvää auttaako Ventoline alle puolen vuoden ikäisillä, mutta ei voi sanoa, etteikö sitä enää annettaisi, vaan kokeilemalla selviää onko siitä hyötyä vai ei.

En tiedä johtuuko siitä, että nyt olemme eri osastolla vai siitä, että DNR-päätös on nyt kumottu, mutta parhaillaan oleva sairaalajakso on poikennut lähes täysin edellisistä kerroista. Hildaa hoidetaan ja tutkitaan aivan kuten muitakin lapsia. Hoitajat ovat olleet ihmeissään meidän aiemmista kokemuksista. Vaikka nyt ei olekaan ollut aihetta epäillä lääkäreiden vilpittömyyttä, aiemmat kokemukset ovat jättäneet jälkensä. Tälläkin hetkellä epäilen onko lääkäri nyt varmasti kertonut meille kaiken ja onko kaikki tutkimukset nyt tehty, mitä voi tai mitä yleensä tehdään.

Henkilökunnan lisäksi olen hyvin kiitollinen Jukalle siitä, että hän on ollut täällä yöt Hildan kanssa, jotta minä olen saanut nukkua. Tai olin itsekin yhden yön, mutta Jukka on ollut kaksi ja aikoo olla myös seuraavan yön. Kunnon yöunet ovat tehneet niin hyvää! Mieli on virkeämpi ja maitoa tulee paremmin.

Hildan sydän ultrattiin täällä, ja siitä saimme hyviä uutisia. Pienempiä reikiä oli mennyt umpeen ja isoinkin oli pienentynyt. Itku tuli, kun lääkäri kertoi nämä uutiset. Todella huojentava tieto. Myöskään eeg-tutkimuksessa (aivosähkökäyrä), joka otettiin aiemmin ei ollut mitään poikkeavaa.

Vielä täytyy keskustella lääkärin kanssa refluksiasioista ja suolentoiminnasta, mutta toivottavasti pikkuneidin flunssa on pian selätetty. Se on nyt asia numero yksi. Hetki sitten hän oli pitkästä aikaa hereillä pitkän pätkän hyväntuulisena ja valoi minuunkin uskoa, ettei tässä mihinkään olla kuolemassa. Olisi aika ihanaa, jos yöhuudoistakin päästäisiin. Viime yönä Hilda oli nukkunut monen tunnin pätkiä, ehkä Ventolinen ansiosta, ehkä sen vuoksi, etten minä ollut vieressä maidontuoksuineni. Pääasia, että nukkui. Toivotaan, että sama kehitys jatkuu kotonakin.

Jukka lupasi pitää tytölle myös unikoulua jossain vaiheessa, kunhan tämä paranee ja alkaa syödä normaalisti päivisin. Olen itse pitänyt pojille unikoulut, mutta mielestäni isän olisi parempi ja helpompi tehdä se, joten onneksi Jukka suostuu pitämään sen. Mutta sen aika on sitten myöhemmin, ja nyt keskitytään paranemaan flunssasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti