sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Hammastarkastukset

Hildalle tuli kutsu hammastarkastukseen. Olemme jo kerran käyneet hoitajalta kuulemassa ohjeet miten hampaita suositellaan nykyään hoidettavaksi. Nyt tulleen kutsukirjeen myötä aloin miettimään, että mitenköhän hammaslääkärikäynnit oikein toteutuvat Hildan kanssa. Avaako hän suuta ja antaako katsoa hampaitaan vai pitääkö suun tiukasti kiinni.

Hilda pitää hampaiden harjaamisesta, ja tavoitteena meillä onkin harjata ne kaksi kertaa päivässä. Joskus aamuisin se saattaa unohtua. Hampaiden hoitamiseen on myös astmalääkkeen vuoksi kiinnitettävä erityistä huomiota. Makeasta Hilda ei edes liiemmin välitä, joten siitä ei huolta. Olen kyllä yrittänyt juottaa hänelle mehua sekä tarjota makeaa, mutta yleensä suu pysyy kiinni. Ainoastaan suklaata hän on joskus maistellut mielellään.

Toivon, että saamme pidettyä tytön purukaluston moitteettomassa kunnossa. Jos Hildalle tulisi esimerkiksi reikiä, ainoa vaihtoehto lienee hoitaa paikkaus nukutuksessa. Ja nukutushan on aina riski kaikille, saati sitten Hildalle. Siksi on kaikkien, mutta erityisesti Hildan kohdalla tärkeää, ettei suuhun pääsisi kariesbakteeria. Emme anna tytölle maistiaisia omalta lautaseltamme samalla lusikalla tai huuhdo hänen tuttiaan omassa suussamme edes reissun päällä, jossa pesumahdollisuutta ei välttämättä ole. Tämä tietenkin myös siitä syystä, ettemme tartuttaisi tytölle tauteja. Perusasioita siis toki nämä ovat, mutta onhan nämä hyvä aina pitää mielessä. Ennen hampaita ei hoidettu näin hyvin, eivätkä kaikki vanhemmat ihmiset näitä ymmärrä ja viittaavat kintaalla moiselle. Itse olen kuitenkin nähnyt miten kamalaa on, kun lapsella on reikiä, kun Danielin hampaat alkoivat reikiintyä rajujen migreenikohtausten ja niitä seuranneen oksentelun myötä.Aina oma huolellisuus ei riitä, mutta perus hampaiden hoitaminen on se, mitä voimme tehdä ennaltaehkäistäksemme ongelmia. Mietityttää lisäksi se, että entä jos tulee oikomishoidolle tarvetta. Jätetäänkö sellaiset suosiolla vammaisille tekemättä? Tällaisia ajatuksia kirvoitti hammaslääkärikutsu tämän lapsen kohdalla nyt. Toivon, että tytön hampaat saavat pysyä oikein hyvässä kunnossa jatkossakin, ja huolilta vältyttäisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti