torstai 5. heinäkuuta 2018

Yöhoito

Meille tuli päätös Tampereen kaupungilta maksusitoumuksesta Kehitysvammaisten palvelusäätiön perhelomitukseen kolmen vuorokauden ajalle käytettäväksi tämän vuoden loppuun mennessä. Vuorokauden hinnaksi meille tulee noin 50 euroa per yö. Perusteena päätökselle oli, että tilapäishoitoa tarvitaan vanhempien jaksamisen tueksi, mutta tilapäinen perhehoito ei kuitenkaan kuulu kunnan järjestämisvelvollisuuden piiriin.

Onhan tuokin jo jotain, mutta näköjään Tampereen kaupungilla ei ole tarjota meille sellaista tukea öihin, joka oikeasti auttaisi jaksamisessa. Se, että meille tulisi vieras ihminen keskimäärin joka toinen kuukausi hoitamaan Hildaa yhdeksi yöksi meidän nukkuessamme kuulostaa siltä, ettei meillä nuku kukaan. Hilda vierastaa, joten hoitajan tarvitsisi tulla tutuksi jotenkin, enkä usko, että se noin vähällä määrällä on mahdollista, saatika jos hoitaja sattuu olemaan joka kerta eri.

Kuva ei liity tapaukseen.


 Harmi, että täältä puuttuu sellainen taho, josta saisi apua nopealla varoitusajalla. Emme pysty ennustamaan milloin Hildalla on valvomisvaihe, mutta niinä jaksoina yöhoito olisi tervetullutta jo yhden valvotun yön jälkeen. Emme me tavallisesti apua öihin tarvitse. Emme halua jättää Hildaa vieraiden hoitoon emmekä huviksemme kyllä halua kotiimmekaan ketään vierasta yöksi. Silloin, kun pyydän apua ystäviltä tai Erhosta, olen jo todella poikki valvomisesta tai tytön huutamisesta. Silloin jos Hilda huutaa joka tapauksessa, on aivan sama kuka häntä kantaa tai hytkyttää. Silloin olisi vain ihanaa, jos ei tarvitsisi itse nousta lukemattomia kertoja yössä. Onneksi on apua saatavilla edes päiviin. Erhosta järjestyy niin hienosti näihin hetkiin apua, enkä osaa edes sanoa kuinka kiitollinen olen siitä.

 Toinen oikeasti auttava vaihtoehto olisi, että apu olisi säännöllistä. Esimerkiksi kerran viikossa tai kahdessa tai edes kuukaudessa yksi yö. Siinä näkisin jo jotakin järjenhiventä. Ja mielellään niin, että hoitaja olisi sama. No, en tiedä onko tällaisia mahdollisuuksia oikeasti missään. Joka tapauksessa nyt tarjottu apu ei oikein kohtaa avuntarpeemme kanssa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää pärjätä itse, niinkuin tähänkin asti (tai hommata itse joku hoitaja). Onneksi meidän elämäntilanteemme on näin joustava. Jukan yrittäjyys ja minun tämänhetkinen kotiäitiys mahdollistavat jotenkin tämän kuvion. En tiedä miten pärjäisimme, jos molemmat olisimme palkkatyössä. Asioilla on tarkoituksensa.

4 kommenttia:

 1. Haluaisin tarjota apua, olen kätilö ja terveydenhoitaja. Oliko sulla sähköposti minne kirjoitella?

  VastaaPoista
 2. Hei, olen uusi lukija blogille, niin en tunne tilannettasi hyvin, mutta onko sinulla omaishoitosopimus kaupungin kanssa? Omaishoitajillehan kuuluu kolme vapaapäivää kuukaudessa, ja ne voi käyttää pätkissä, esim. vain öisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa lukemaan blogia. Mä oon Hildan omaishoitaja ja mun sisko on omaishoidon lomittaja. Ollaan käytetty lomitusta tähän saakka vain päivisin. Silloin kun mulla on ollut menoja tai oon kaivannut apua tänne kotiin. Nyt ajateltiin, että sisko tulee hoitaan Hildaa meille myös öisin silloin, kun Iida on äidillään ja hänen huoneensa tyhjänä, eli tähän joka toisella viikolla mahdollisuus. Kokeillaan nyt tätä. Toki tämäkään ei ole akuuttiratkaisu, sillä siskollani on oma työnsä ja perheensä myös.

   Poista